OpenVINO: Google Colab Kurulum
Bir platformu öğrenirken kullanılan geliştirme ortamı bu öğrenim süreci en çok etkileyen unsurlardan birdir. Yerel sistemlerden bağımsız bulut üzerinde çalışmak gerek yüksek donanım ihtiyacı gerek konumdan bağımsız çalışma imkanı ile hayatımızda önemli bir yer tutuyor. O zaman Google Colab’e bir göz kırpıp her yerde Uç Yapay Zeka ile geliştirelim . . . 🌍
Google Colab
Google Colaboratory, Google tarafından kullanıcılara notebook ortamında geliştirme olanağı sunan tarayıcı tabanlı bir laboratuvar ortamıdır. Bu ortamla birlikte grafik işlem ve tensor işlem birimlerine ücretsiz erişerek onlar üzerinde çalışabiliyoruz. Özellikle Veri Bilimi, Yapay Zeka, Derin Öğrenme ve Veri Analizi gibi alanlar için kıymetli bir kaynak olduğu aşikar. Tabi ki ücretsiz kullanılabilen bu kaynak sonsuz değil dolayısıyla belirli kısıtlamalar mevcut. Örneğin ücretsiz sürümünde bir notebook en fazla 12 saat süre ile bağlı kalabiliyor. Ek olarak hiçbirşey yapılmadığı durumda ise bu bağlantı koparılıyor. Ücretli versiyonu ise bu özelliklerde bir takım iyileştirmeler sunuyor bize. detayları Google’ın ilgili sayfasında mevcut.
Gelelim bizim için neden bu denli kıymetli olduğuna. Sonuçta Nvidia Grafik kartları ile çalışmıyor OpenVINO. Bizler için önemli olmasındaki en büyük etken direkt olarak kodları çalıştırabilme olanağı sunmasının yanı sıra her yerden sunucu Intel’in sunucu işlemcilerine erişebiliyor olmamız. Gel gelelim Google Colab bildiğimiz gibi kurulum yapabileceğimiz bir arayüze sahip değil. İşlemleri tamamı notebook üzerinden ve arkaplanda çalışan Linux dağıtımına kurulması gerekiyor. Bu yazınında amacı buni anlatmak. Google Colab’i de tanıdığımıza göre buyrun başlayalım.
Colab’a Giriş
Colab’e ilk giriş yaptığımızda bizi notebook yapısı karşılıyor. Notebook yapısından kastımız nedir ? Notebook yapısında kodlar bloklar halinde yazılarak çalıştırılır. Ekseri hükümle bir laboratuvar ortamı diyebiliriz. Kaliteli bir kod yapmaktan ziyade bir lego gibi kod parçaları ile oynama alanıdır diyebilir. Tabi ki bu ortam bir işletim sistemi ve sunucu üzerinde çalışmakta. Bizim de işimiz en başta bu kısımda. Notebook ve onun özellikleri sağolsun belli ölçüde Linux işletim sistemine keyifle müdahale etme olanağı sunuyor bize. Bunuda notebook’u uyararak yapıyoruz 👉 ! 👈. (Nükteyi geçersek yazağımız terminal kodlarının başına “!” koyarak gerçekleştiriyoruz.
!pip install happyness 😁
Kurulum
Biz de bu ünlemler ile Colab ortamımızı ayarlayacağız. Evvela bize tahsis edilen sunucunun özelliklerini görmek öğrenmek gerekiyor. Bununda sebebi Openvino’nun Intel bir işlemci üzerinde ve Linux temelli üç dağıtımda çalışabiliyor. Bunların detaylarını bir önceki yazıda bulabilirsiniz. Bunun içinde aşağıda kodu bir bloğa yapıştırıp çalıştırma yeterlidir. (Şekil 1)
!sudo apt-get install pciutils
Bu kod ie gerekli olan pciutils paketini sunucuya kurmuş oluyoruz. Bize bir de işlemcinin ne olduğu gerekli. Mevlana Celaleddin Rumi’nin de dediği gibi “ Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır”. Dolayısı ile biz ne söylersek söyleyelim eğer sunucu Intel’in Openvino’yu anladığı bir işlemci, beyin barındırmıyorsa ne yapsak nafile. Makineye bunu sormanının yolunuda kibarca . . . (Şekil 2)
!sudo apt-get update -y && sudo apt-get install -y cpio
Burada ise sunucuya kendini bir güncelle ve “cpio” paketini yükle demiş oluyoruz. Şimdi sunucu sorumuz cevap verecek duruma geldi. O zaman soralım . . . (Şekil 3)
!lscpu
Birde işletim sistemini soralım bakalım ne imiş. (Şekil 4)
!cat /etc/os-release
Artık Openvino’yu sunucuya indirip kurulumunu gerçekleştirebilir. Arada merak edenler (“!uname -r”) komutunu kullanabilirler. Bunun için “wget” komutundan faydalanarak, Openvino’yu indirebiliriz. (Şekil 5)
!wget http://registrationcenter-download.intel.com/akdlm/irc_nas/16057/l_openvino_toolkit_p_2019.3.376.tgz
Ardından basitçe gelen tgz uzantılı dosyayı çıkartmamız gerekiyor. Bunun içinse aşağıdaki kodu çalıştırabiliriz. (Şekil 6)
!tar -xvzf l_openvino_toolkit_p_2019.3.376.tgz
Buradan sonra çıkardığımız dosyanın içine girerek yüklemeyi gerçekleştirebiliriz. Burada “&&” operatörü ile iki komutu peşi sıra tek satır ile çalıştırabiliriz. “cd” komutu ve ardından “bash” komutu ile install.sh dosyası çalıştırılarak yükleme yapılabilir. Bundan sonraki adımlar Linux’te yükleme ile aynı şekilde gerçekleşecektir. Detayları için önceki yazıya ulaşabilirsiniz. (Şekil 7)
!cd l_openvino_toolkit_p_2019.3.376/ && bash install.sh
Son olarak tüm bu çalışmanın Colab dosyasını paylaşıyorum. Buradan direkt olarak deneyebilirsiniz. Esen Kalın 👋👋👋