OpenVINO: Kurulum ?

Soner Can KALKAN
6 min readFeb 1, 2020

--

Photo by Clément H on Unsplash

Artık elleri kirletme vakti geldi. İlk adım OpenVINO’yu kendi bilgisayarımızda kurmak. Bu yazının sonunda iki işletim sistemi için ayrı ayrı kurulum gerçekleştirmiş olacağız. Şimdiden söylemekte fayda Windows için gerçekleştirdiğim kurulum Intel temeli bir sistem üzerine olmadığı için yükleme sırasında uyarılar göreceğiz. Aslen amacımızda bu uyarıları görüp öğrenmek. Keyifli Kurulumlar . . .

Evvela OpenVINO’yu indirerek başlayalım. Karşımıza çıkan ekranda indirmek istediğimiz işletim sistemi tercih edip formu dolduralım (Şekil 1.1).

Şekil 1.1

Ardından Submit butonuna basarak bir sonraki sayfaya geçiş sağlayalım. Buradan istediğimiz versiyonu seçebiliriz (Ek olarak Customizable Package seçeneği ile istediğimiz paketleri seçenekte indirebiliriz). Full Package butonu ile yükleme dosyasını indirelim (Şelik 1.2).

Şekil 1.2

Önemli bir nokta Linux için Ubuntu, CentOS, and Yocto Project dağıtımları desteklenmektedir. Linux seçeneği ile devam ettiğimizde .tgz uzantılı sıkıştırılmış dosyayı, Windows için indirme yaptığımızda ise direk olarak .exe uzantılı yükleme dosyasına sahip olmuş olacağız. Yazının devamı Ubuntu ve Windows olarak ikiye ayırdım ve bu kısımlar birbirinden bağımsızdır.

Ubuntu

Kurulumun başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için Ubuntu 18.04 sürümünün kullanılması gerekmektedir.

Kurulumu yürütürken uyarıları görmek adına 19.10 üzerinde adımlar gerçekleştirilmiştir. Aynı adımlar Ubuntu 18.04 ile gerçekleştirildiğinde kurulum eksiksiz olarak gerçekleşecektir.

İndirdiğimiz dosyaya sağ tıklayıp Extract here seçeneğine bastığımızda sıkıştırılmış dosya bulunan yere açılacak. Yükleme işlemi için gerekli olan dosyalar ise bu dosyanın içinde yer almış olacak (Şekil 1.3)

Şekil 1.3

Çıkardığımız dosyanın içerisinde yükleme işlemini başlatabileceğimiz iki tane dosya mevcut. Bunlardan ilki install.sh diğeri ise install_GUI.sh. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere bir tanesi terminal üzerinde yükleme yapmamızı sağlayacakken diğeri arayüz yardımı ile sağlayacaktır. Biz terminalden devam edeceğiz (Şekil 1.4).

Şekil 1.4

Bunun için aşağıdaki iki koddan birini tercih edebiliriz:

  • sudo bash install.sh -> sudo komutu programı root kullanıcı olarak yüklememizi sağlayacaktır. Bu Windows’ta yönetici olarak çalıştır seçeneğine benzetilebilir. Yüklemelerde tavsiye edilen budur. Eğer bu kod ile program yüklenirse OpenVINO/opt/intel dosyasında yüklenecektir.
  • bash install.sh -> Bu kod ile birlikte “/home/user/intel” dizinine yüklemiş oluyoruz (Şekil 1.5).
Şekil 1.5

Bundan sonrası standart bir kurulum sürecinden çok farklı değil. Eğer tercih edilirse dış kaynaklı yazılım gereksinimleri için “sudo -E ./install_openvino_dependencies.sh ” kodu terminalden yükleme dosyasındayken çalıştırılabilir. Yüklemenin devam etmesi için “Enter” tuşuna basalabiliriz (Şekil 1.6).

Şekil 1.6

Ardından sözleşme ekranı gelecek bu da enter tuşuna basarak okuyup en son “accept” yazarak onaylamamız gerekiyor (Şekil 1.7).

Şekil 1.7

Aynı şekilde veri paylaşımıyla ilgili olarak, paylaşmak isteyen “1” istemeyen “2” yazıp yine onaylayınca bu ekranıda geçmiş oluyoruz (Şekil 1.8).

Şekil 1.8

Veri paylaşımını da geçtikten sonra yükleme aracı bize eksik olan program ve paket ve modelleri gösteriyor. Bu çerçevede Ubuntu 18.04'te gerçekleştirdiğim yükleme ekranını görüyorsunuz (Şekil 1.9). Intel’in destekliği bir sürüm olması sebebiyle uyumsuz İşletim sistemi uyarısı yok. OpenCL sürücülerinin eksik olduğu ve root olarak yükleme gerçekleştirilmediği konusunda yükleyici bizi uyarıyor. Burada “1” e bastığımızda artık son ekrana geçiyoruz. Son olarak Şekil 1.10'da Ubuntu 19.10'daki yüklemeyi de göstermek, bu ekranı anlamak açısından faydalı olacaktır.

Şekil 1.9
Şekil 1.10

Son ekranda yüklemenin nereye yapılacağı ve yüklenecek paketleri görebiliyoruz. İstediği takdirde “2” seçeneği seçilerek yüklenecek paketler tercih edilebilir lakin tüm paketi yüklemek ileride hata almamak açısından önem arz edecektir. Yüklemenin başlaması için “1” e basıp işlemi gerçekleştirebiliriz (Şekil 1.11) .

Şekil 1.11

Yükleme işlemi tamamlandıktan iki adım geri kalmış oluyor. Yazılım gerekliliklerini yüklenmesi ve işletim sistemi değişken ayarları.

Yazılım Gerekliliklerinin Yüklenmesi

Yazılım gerekliliklerinin yüklenmesi Ubuntu için iki satırlık terminal koduyla sağlanabilir. İlk satır kod ile yüklenen dizine gidilir ve ikinci kod ile yükleme gerçekleştirilebilir.

  • “cd /opt/intel/openvino/install_dependencies” root olarak yüklediğinde değiştirilmedikçe yükeleme dizini belirtilen dizindir.
  • “sudo -E ./install_openvino_dependencies.sh” yazılan bash komutu ile yükleme gerçekleştirilir.

Sistem Değişkenlerinin Ayarlanması

İşletim sistemi çalıştığında çağrılan kodların bulunduğu dosyaya aşağıdaki kod eklenerek sistem değişkenleri ayarlanmış olur.

“home” dizini içindeyken herhangi bir metin editörü ile bashrc dosyasını açıp içerisinde ikinci kodu ekleyebiliriz.

  • nano ./.bashrc
  • source /opt/intel/openvino/bin/setupvars.sh

Woala. OpenVINO artık geliştirmeye hazır. Keyifli Geliştirmeler . . .

Windows

Windows ile kurulum gerçekleştirmek Ubuntu’ya nazaran çok daha kolay ve kullanıcı dostu diyebiliriz. Terminal dahi açmadan indirilen .exe uzantılı dosyaya çift tıklayarak yükleyici çalıştırılabilir (Şekil 2.1). Aşağıdaki adımlar izlenerek yükleme gerçekleştirilebilir. Yükleyiciyi belirtilen dizine çıkartabilir ve “ Remove temporarily . . . ” kutucuğunu işaretleyerek yükleme işleminden sonra gereksiz dosyaları silinmesini sağlayabiliriz.

Şekil 2.1
Şekil 2.2

Yükleme işleminin başlaması ile birlikte direkt olarak OpenVINO için gerekli paketlerin tercih edilmesi karşılıyor. Hepsinin yüklenmesinde fayda var zira ilerleyen süreçte hata almamak için gerekli görülen tüm paketlere ihtiyaç olabilir (Şekil 2.3)

Şekil 2.3

Ardından veri paylaşım onaylama sayfası gelmekte, burada veri gönderimi onaylamak veya onaylamamak yüklemenin devamına bir etki oluşturmamaktadır (Şekil 2.4)

Şekil 2.4

Son olarak uyarı ekranı ile eksikler gösterilmektedir. Windows platformu için Intel destekli bir sistem tercih etmedim. Zira gelebilecek uyarıları görmekte fayda var. Görüldüğü üzere sistemin Intel mimarisine sahip olmadığı uyarısı gelmekte. Ek olarak Intel mimarili grafik işlem birimide bulunmadığı konusunda uyarılıyor (Şekil 2.5).

Şekil 2.5

Sistem Değişkenlerinin Ayarlanması

Sistem değişkenlerini hızlıca ayarlamak için Windows başlat menüsüne cmd yazıp komut penceresini açalım. Linux’e benzer olarak aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştıralım.

  • “cd C:\Program Files (x86)\IntelSWTools\openvino\bin\” bu komut ile sistem değişkenlerini düzenleyecek olan .bat dosyasının dizinine ulaşmış oluyoruz.
  • setupvars.bat

Bir yazının daha sonuna geldik. Umulur ki faydalı ve keyifli bir yükleme işlemi gerçekleşmiştir. Bundan sonraki hedef aynı işlemleri her yerden erişebileceğimiz Google Colab üzerinde yaparak kendimizi tam donanımla Uç Yapay Zeka geliştirmeye hazırlamak. Küçük bir hatırlatma, kaynakça bölümüne hem Linux hem Windows için İntel’in resmi yönergelerini iliştiriyorum oradan da takip edilip Model Optimizer’ın ayarlamaları yapılabilir. Keyifli Okumalar . . . 👋 👋 👋

Kaynakça:

Linux:

Windows:

--

--

Soner Can KALKAN
Soner Can KALKAN

Written by Soner Can KALKAN

📊 Data Scientist | 🌍 Exploring the Data Universe, One Insight at a Time

No responses yet